EVS

EVS staat voor European Voluntary Service en is een programma van de Europese Commissie om jonge mensen in Europa de kans te geven voor maximaal 12 maanden in een ander land vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat zijn de voorwaarden en hoe gaat het in z’n werk?

Wie mag EVS doen?

Om EVS te mogen doen hoef je aan slechts 3 vrij simpele voorwaarden te voldoen:

 1. Je bent een staatsburger van een EU-land (als je Nederlander bent, dan ben je dit)
 2. Je bent minimaal 17 jaar en maximaal 30 jaar oud op de dag dat je vrijwilligersproject van start gaat
 3. Je hebt nog niet eerder EVS gedaan (er zijn een aantal uitzonderingen hierop, daar lees je straks meer over)

Wat als ik nog geen 17 ben?

Er zijn ook speciale projecten voor jongeren vanaf 16 jaar die in een “benadeelde groep” behoren, zoals armen, gehandicapten of voormalig vluchtelingen. Mocht je het idee hebben tot een speciale groep te behoren dan kun je het beste contact opnemen met het Erasmus+ programma om te kijken of je in aanmerking komt voor zo’n project. De links vind je allemaal onderaan de pagina.

Hoe lang duurt EVS?

Doorgaans duren EVS projecten tussen de 2 en de 12 maanden. Er zijn echter ook kortlopende projecten van soms maar een paar weken. In dat geval is het soms mogelijk om nog een keer EVS te doen. Maar normaal gesproken krijg je één keer de kans om EVS te doen, omdat het budget beperkt is en de Europese Commissie het beschikbaar wil houden voor zoveel mogelijk mensen.

Je zal zien dat de meeste projecten die aangeboden worden toch wel 6 tot 10 maanden duren, omdat het best veel werk is voor de organisaties om alles op te zetten. Dus ze willen wel een beetje profijt van je hebben. Als het te kort duurt ben je net een beetje gewend aan je omgeving en dan moet je alweer weg. Stel je dus in op een langere periode om meer kans op een leuk project te maken.

Hoe begin ik met EVS?

 1. Vind een zend-organisatie
  Een EVS project heeft altijd 3 partners: een zendorganisatie, een hostorganisatie en jij, de vrijwilliger. Alle drie hebben hun eigen rechten en plichten. Om het proces te starten is het handig om een zendorganisatie te hebben in Nederland. Zij begeleiden jouw EVS traject en regelen alles hier in Nederland zodat jij op pad kan. Zendorganisaties kun je vinden in de EVS Database. Vul ‘Nederland’ in en ‘Zendorganisatie’ en je ziet welke organisaties vrijwilligers officieel mogen zenden. Kies er één waar jij je prettig bij voelt en bel of mail ze even. SIWDon Bosco Youthnet NederlandStichting UcDean, Lava Legato en Richter zijn landelijke zendorganisaties. Zij zetten zich in voor jongeren uit heel Nederland.
 2. Vind een project dat bij je past
  De volgende stap is een plek vinden waar je dan vrijwilligerswerk gaat doen. Sommige zendorganisaties hebben al veel contacten gelegd met andere hostorganisaties in het buitenland en kunnen je al een plek aanbieden. Mocht je de werkzaamheden nog niet zo leuk vinden dan kun je ook zelf op zoek gaan naar een plek. De beste plekken daarvoor zijn de EU Volunteering Opportunities database en youthnetworks.eu. Hier worden de open posities geplaatst voor projecten. Lees de omschrijvingen goed en schrijf of bel de organisatie om jezelf voor te stellen.
 3. Solliciteer bij de organisatie die je leuk lijkt
  Stuur je motivatiebrief en cv naar het project van jouw keuze. Het is nu afwachten of het project plek heeft en jou als vrijwilliger kiest. Omdat je even moet wachten totdat je weet of het project plek voor je heeft, is het altijd handig om naar meerdere projecten een cv en motivatiebrief te sturen. Je zendorganisatie heeft misschien wel tips!
 4. Bereid je voor
  Na meestal één of meerdere mailtjes en gesprekken over en weer valt de beslissing: zij willen je hebben als vrijwilliger! Nu gaan de zend- en hostorganisatie dingen voorbereiden. Maar jij zit natuurlijk ook niet stil! Lees alvast wat over het land waar je naar toe gaat, waar je komt te wonen en voor welke organisatie je gaat werken. Hoe meer je weet, des te minder verrassingen. Hoe dan ook, het meeste werk is nu gedaan. De zendorganisatie zal je nog wel aanmelden voor een “Pre-departure” training, georganiseerd door het Nationaal Agentschap. Hier word je voorbereid op EVS en kun je de trainers nog het hemd van het lijf vragen. Ook oud-EVS’ers komen hier vaak op bezoek om hun ervaringen te delen.

Wat kost EVS?

Afhankelijk van het project dat je kiest kan EVS voor jou helemaal kosteloos zijn. Dat zit zo.

Huisvesting

Jouw hostorganisatie moet voor degelijk, gratis onderdak zorgen. Wat degelijk is hangt natuurlijk af van het land waar je naar toe gaat. In Bulgarije hebben ze andere leefomstandigheden dan in Nederland, en wat hier als arm gezien wordt kan daar heel normaal zijn. Maar wees niet bang: je wordt altijd goed geïnformeerd over de te verwachten omstandigheden en er zijn ook regels waar alle landen zich aan moeten houden, ongeacht de economische situatie daar.

Zakgeld

Dan moet je natuurlijk ook eten en jezelf kunnen onderhouden. Jouw hostorganisatie is verplicht dit te verzorgen. Je krijgt als vrijwilliger een bedrag per maand waar je dingen van kan kopen, zoals boodschappen, kleding, een biertje en eigen reiskosten. Hoeveel dit is hangt ook weer af van het land; des te welvarender het land is, des te meer krijg je.

Het kan ook gebeuren dat een hostorganisatie een deel van het geld anders regelt. Werk je in een weeshuis of op een boerderij bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je mee eet met de kinderen of het personeel. Voordeel is dat je zelf niet hoeft te koken, het nadeel is dat je minder zakgeld krijgt ;).

Reiskosten

Er is budget om jou naar het land van bestemming te laten reizen. In het ongunstigste geval betaald de vrijwilliger 10% van de kosten om naar het land te komen. En vaak worden ook deze kosten vergoed, maar dit hangt van het project af. Hoe je naar je bestemming gaat wordt in overleg met de organisaties bepaald. Hoe dan ook moet voor de goedkoopste optie worden gekozen. Voor een project in België kun je dus met de trein gestuurd worden, terwijl voor Turkije of IJsland het vliegtuig toch echt beter werkt ;).

Verzekeringen

Iedere EVS vrijwilliger is collectief verzekerd voor ziektekosten, aansprakelijkheid en overlijden tijdens het project. Dit is overigens niet alleen kosten die je maakt als je vrijwilligerswerkzaamheden uitvoert. Ook als je in het weekend een been breekt tijdens bergbeklimmen en je moet naar het ziekenhuis of als je een kostbare vaas bij iemand thuis breekt. Je kan dus het beste ook even kijken naar het tijdelijk stopzetten van je ziektekostenverzekering en andere verzekeringen in Nederland, anders betaal je wel erg dubbel.

Tips

 • Kies het project op wat je gaat doen, niet waar het is! Het is verleidelijk om naar een ver, warm land te gaan en dan wel te zien wat je gaat doen. Het is echter beter om een project te kiezen vanwege de werkzaamheden die je gaat doen dan om het klimaat. Je kan in Spanje zitten met 30 graden en je doodongelukkig voelen met je keuze of met -20 in Finland maar wel de tijd van je leven. Die kou trotseer je dan met plezier!
 • Hoe gedetailleerder de omschrijving, hoe beter. Spreekt de hostorganisatie alleen maar in hele algemene termen en verteld het niet zo goed wat je nou precies gaat doen daar? Probeer het dan te achterhalen. Het is heel belangrijk dat je weet wat je gaat doen om teleurstellingen te voorkomen. Ook gebeurt het helaas af en toe wel eens dat een organisatie eigenlijk geen vrijwilligers nodig heeft, maar het geld wel goed kan gebruiken dat vrijkomt voor jou als vrijwilliger. Door vaag te blijven als organisatie kunnen ze daarmee weg komen.

Meer informatie

Hieronder vind je links naar informatiepagina’s over EVS en ook filmpjes die een kleine indruk geven hoe het is om EVS vrijwilliger te zijn.